Kur’an’ı okumayı ifade eden “tilâvet” terim olarak “Kur’an’ı hem okumak hem de emir ve yasaklarını, teşvik ve uyarılarını hayata geçirmek suretiyle Allah’ın kitabına uymak” şeklinde tanımlandığı gibi “manasını anlamak ve gereğince davranarak onu tecvid ve tertîl üzere dikkatlice okumak” şeklinde de tarif edilir.
Gazzâlî gibi bazı alimler Kur’an’ın tilâvet adabıyla ilgili birçok hususa dikkat çekmişlerdir. Kur’an okurken abdestli olmak, temiz bir yerde bulunmak, okumaya besmele ile başlamak, sadece Allah rızasını gözetmek, tecvid kurallarına riayet ederek huşû içinde okumak, ayetler üzerinde düşünmek ve okuduklarıyla amel etmek, rahmet ayetleri gelince Allah’ın rahmetini istemek, azap ayetlerinde O’na sığınmak, secde ayetlerinde secde etmek bunlar arasındadır.
Ayrıca Kur’an’ın her gün okunmasının adet haline getirilmesi, ezberlenen yerlerin unutulmaması için tekrarlanması tavsiye edilmiştir. Kur’an okurken konuşmamak ve lüzumsuz şeylerle uğraşmamak da dikkat edilecek hususlardandır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.