Kur’an’da kitâb ve suhuf adlarıyla geçen amel defterine kitâbü’l-a‘mâl, sahîfetü’l- a‘mâl de denir. Kur’an-ı Kerim’de belirttiğine göre insanın dünyada benimsediği inanç ve işlediği bütün fiiller tesbit edilmiş olup kıyamet gününde bir kitap halinde kendilerine sunulacaktır. (İsrâ, 17/13-14) “Kirâmen Kâtibîn”, “hafaza”, “rusül”, “rakīb-atîd” adlarıyla anılan meleklerin yazıp kaydettikleri (En‘âm, 6/61; Enbiyâ, 21/94; Kāf, 50/18; Zuhruf, 43/80) bu kitap, cennete girecek olan ashâbü’l-yemîne sağ taraftan, cehenneme atılacak olan ashâbü’ş-şimâle ise soldan veya arkadan verilecektir. (Hâkka, 69/19, 25; İnşikāk, 84/7, 10)
Amel defterini sağdan alan “yüzleri parlak zümre” sevinip umduğuna kavuşacak, soldan veya arkadan alan “bedbaht zümre” ise başına gelecek felâketi anlayarak yok olmayı isteyecektir (Hâkka, 69/18-26; İnşikāk, 84/6-12). Kur’an-ı Kerim sadece fertlerin değil, milletlerin de amel defterlerinin olacağı, her milletin hesap gününde kitabını okumaya davet edileceği ve yaptıklarının karşılığının kendilerine verileceği bildiriyor. (Câsiye, 45/28-29) Amel defteri ile ilgili olarak Kur’an’da açıklanan hususlardan biri de günahkârlara ait kitapların siccînde, iyilere ait olanlarınsa illiyyînde bulunacağıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.