DOLAR 32,3745 0.15%
EURO 34,9571 -0.36%
ALTIN 2.324,230,22
BITCOIN 2261730-0,46%
İstanbul
14°

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Hac ve Umre Platformları

Hac Nedir, Nasıl Ya...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

Hac Nedir, Nasıl Yapılır?

0 Gönderiler
1 Üyeler
0 Likes
182 Görüntüleme
0
Konu başlatıcı

Hac ne demektir? Hac neden yapılır? Hac nasıl yapılır? Haccın farzları, vacipleri ve sünnetleri nelerdir? Hac hakkında kısa bilgi.

“Hac” kelimesi sözlükte; saygı duyulan büyük ve önemli bir şeye yönelmek, ziyaret etmek, bir yere gidip gelmek, delil ile galip gelmek anlamlarına gelir. Bir fıkıh terimi olarak; imkanı olan Müslümanların belirlenmiş zaman içinde Kâ’be, Arafat, Müzdelife ve Mina’da belli dînî görevleri şart ve usulüne uygun olarak yerine getirmek suretiyle yapılan ibadeti ifade eder. (İbn Hümâm, II, 415)

HACCIN ÖNEMİ NEDİR?

İslam’ın beş temel esasından biri olan hac; İslam’ın evrenselliğini, birlik ve beraberliğini, ırk, renk, cinsiyet, dil, ülke ve kültür ayırımı yapmadan müminlerin kardeşlik ve eşitliğinin temsil edildiği bir ibadettir.

HAC NASIL YAPILIR?

Hac, kefen misali bembeyaz giysiler içinde ahiretteki mahşeri hatırlatan, aynı kıyafet içinde zengin-fakir, şehirli-köylü ayırımını ortadan kaldıran, “ben”liği yıkıp “biz”i öne çıkaran, şeytan taşlama, tavaf ve Sa’y gibi “temsîli” görevlerin îfa edildiği, helal olan bazı şeylerin ihrama girdikten sonra haram kılındığı ve böylece nefis terbiyesi, irade ve sabır eğitiminin yapıldığı, yüz binlerle birlikte Allah’a açılan ellerin boş çevrilmediği, dînî duyguların ihlas ve samimiyetin doruk noktaya çıktığı bir ibadettir.

HAC İLE İLGİLİ HADİSLER

Hac, dünya Müslümanlarının kaynaşmasını, birbirlerini ve değişik kültürleri tanımalarını sağlar. İslâmî bilinçlenmeye, imanın aksiyona geçirilmesine, manevî kirlerden arınmaya, gönlü bütün safiyeti ile Yaratan’a açmaya vesile olur.

Kim Allah için hacceder de (Allah’ın rızâsına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, (kul hakkı hariç) annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hacdan) döner.” (Buhârî, Hac, 4. II, 1141. Nesâî, Menâsikü’l-Hac, 4. V, 114. Müslim, Hac, 438. I, 983. İbn Mâce, Menasik, 1. II, 962.)

Hacılar ve umre yapanlar Allah’ın (evinini) ziyaretçileridir. Kendisine dua ederlerse dualarına icabet eder, On’dan bağışlanma dilerlerse onları bağışlar.”(İbn Mâce, Menasik, 5. No: 2892. II, 966.) anlamındaki hadislerde de ifade edildiği gibi hacda yapılan dualar ve tövbeler kabul görür. Böylece bu ibadeti îfa edenler, işlemiş oldukları hata ve günahlarından arınarak hayata yeni bir canlılık ve şuurla dönerler.

HACCIN FAZİLETİ

Hac en fazîletli ibadetlerden biridir. Bir sahâbî,

- “Ey Allah’ın Elçisi! En fazîletli amel hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber. - “Allah’a imandır” buyurdu. Sahâbî,

- “Sonra hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber,

- “Allah yolunda cihat etmektir” buyurdu. Sahâbî,

- “Sonra hangisidir” diye sordu. Hz. Peygamber,

- “Makbul bir hacdır” buyurdu.(Nesâî, Menâsikü’l-Hac, 4, V, 113; Buhârî, Hac, 4, II, 1141.) Peygamberimizin beyanı ile, “Makbul bir haccın mükafatı da ancak Cennettir.

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları

Hac ve Umre Organizasyonları Haber ve Bilgi Platformu
Telefon : 0 212 909 3 606
Email: admin@hacveumre.org
www.HacveUmre.Org

300x250r
300x250r
300x250r
Paylaş:

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.